DARI KK TUJUAN SEMPORNA

PERJALANAN Kota Kinabalu ke Semporna mengikut Google map akan mengambil masa 8 jam 47 minit iaitu sejauh 565 kilometer.

5.45 pagi [24/6/2020] bersama sama tiga rakan sepejabat, perjalanan ke Semporna dari KK bermula untuk kerja kerja penggambaran dokumentari Rona Sabah.

Keadaan trafik agak selesa dari KK ke Tamparuli dan pendakian bermula dilaluan Tamparuli - Kundasang. Pemanduan agak perlahan berikutan terdapat lori membawa tiang konkrit turut menggunakan laluan yang sama.
Kundasang destinasi pertama yang ditujui. Pukul 7.25 pagi kami sampai di sini dan tugasan pertama merakam panorama Gunung Kinabalu serta gerai gerai jualan yang sudah mula beroperasi.

Sarapan bersama sama cikgu Jamili Napi (Penulis skrip Dokumentari Rona Sabah) di salah sebuah kedai makan di pekan Kundasang.
Di pekan Kundasang gerai jualan ada yang masih belum beroperasi manakala yang sudah mula berjualan memasarkan produk dengan harga berpatutan.

Seperti yang dijanjikan dengan rakan TBLF2019 (Shone, Kathie & Team) kami bertemu di kawasan parkir War Memorial Kundasang untuk sama sama bergerak ke Semporna.

Pukul 9.45 pagi dengan tiga kenderaan kami sama sama memulakan perjalanan Kundasang - Ranau - Semporna. Pada jam 11.35 pagi konvoi 3 kenderaan tiba di Telupid dan sejam selepas itu kami tiba di Kota Kinabatangan.
Dalam masa satu jam berhenti rehat di Kinabatangan, misi Sabahan Ronda Sabah mengisi perut dengan nasi kukus ayam berempah. Terdahulu selesaikan kewajipan di masjid daerah Kinabatangan.

Sesuatu yang menarik, sign board Masjid Daerah Kinabatangan terletak di luar masjid manakala jalan masuk ke masjid pula terletak di sebelah belakang jalan utama, ia agak mengelirukan

Perjalanan diteruskan menuju destinasi, sebelum memasuki sempadan Lahad Datu hujan turun dan pemanduan dilakukan secara berhati hati.

Dari Kinabatangan ke Lahad Datu beberapa destinasi pelancongan kami lalu, antaranya Sukau, Gua Batu Tulog, Batu Putih, homestay Kopel, Pusat Penyelidikan Danau Girang, kawasan hidupan liar seperti gajah pigmy, buaya, orang hutan dan monyet Belanda atau Bayau.
Pukul 4.15 petang kami sampai di Bandar Lahad Datu. Antara destinasi pelancongan di sini termasuklah Lembah Danum, Menara Kayangan, Tg Atiam (titik paling Timur Malaysia), kesan serangan pengganas Sulu Tanduo dan Bandar Tawau.

Dari Lahad Datu kami menuju ke Semporna melalui Kunak. Kawasan Kunak dikaitkan sebagai pusat gempa kerana sering berlaku gempa bumi diperairan Kunak. Pukul 5.25 petang konvoi melepasi Pekan Kunak.
Menuju ke destinasi kami menggunakan laluan baru Kunak - Semporna. Pukul 7.25 petang akhirnya Kami tiba di Seafest Hotel Semporna untuk berehat dan bermalam.
Catatan perjalanan dari Kota Kinabalu ke Semporna menggunakan jalan Raya boleh dijadikan sebagai panduan buat kawan kawan yang berhajat untuk bercuti di Semporna. Bukan 8 jam tetapi 13 jam 25 minit perjalanan keseluruhan termasuk berhenti rehat, makan dan mengisi bahan bakar kenderaan.

- idzham Hadi sidik





WAKID BERDARAH - BUAT SUSAH HARGA CIPUT


Hendry pembuat wakid Kg Sunsuron Tambunan

DARAH tak henti henti mengalir pada jari Hendry, dia terpaksa menghisap darah yang terus menyembur keluar itu dengan mulutnya supaya segera kering.

Luka pada jari hendry berpunca semasa dia membelah sebatang buluh untuk dibentuk menjadi wakid, kerjanya itu terpaksa dihentikan seketika hinggalah darah kering.

ikuti link ini untuk menonton video wakid berdarah


Semasa ditanya, selalukah dia mengalami luka sewaktu membelah buluh atau menghaluskan buluh buluh yang diperolehi dari hutan untuk membuat wakid?. Beliau menjawab bukan lagi biasa tetapi acap kali.



Buluh adalah bahan asas untuk membuat wakid, selain itu rotan, kulit kayu dan pelepah pinang juga sumber alam yang diperlukan untuk menyiapkan wakid pelbagai saiz.

Hendry anak Ngali berusia 73 tahun etnik Iban kini menetap bersama sama suku kaum Kadazan Dusun di Kampung Sunsuron Tambunan mahir membuat wakid tetapi tak mampu mengelak cedera di jari setiap kali membuat wakid.

Industri pembuatan wakid ini diwarisi turun temurun kebanyakan suku kaun Kadazan Dusun di negeri Sabah ini. Dari saiz kecil hinggalah saiz besar boleh dilihat.



Jika anda ke Tambunan, anda boleh singgah di Kampung Sunsuron untuk melihat bagaimana penduduk kampung membuat wakid. saya sendiri berpeluang melihat kerja kerja membuat wakid ini melalui informasi oleh Pejabat Daerah Tambunan dan Persatuan Pelancongan Tambunan (TATA).

Percaya atau tidak untuk membuat wakid yang sempurna perlu mengambil masa antara satu hingga dua bulan. Proses kerjanya amat rumit dan memerlukan kesabaran.


Bermula dengan ke hutan mencari buluh dan rotan, kemudian kerja2 membelah meluruh dan membersihkan buluh dibuat. Hendak membelah buluh juga memerlukan ketelitian dan fokus. Jika tidak berhati hati boleh boleh terbelah terus.

Apabila wakid sudah dibentuk, sekali lagi Hendry ke hutan untuk mencari kulit kayu, hendak mengambil kulit kayu perlu masa yang sesuai bagi mengelakkan kulit kayu melekat pada pokok.

Video ini menceritakan bagaimana cara membuat wakid.

Bagaimanapun, harga yang dibayar kepada pembuat wakid tidak berbaloi dengan kerja yang dilakukan, mereka hanya memperolehi antara RM30 hingga RM50 bagi satu wakid yang perlu dibuat dalam tempoh sebulan atau lebih.

Kadang2 orang tengah mengambil kesempatan menjual wakid kepada pelancong dengan harga yang sangat tinggi antara RM200 - RM300 sedangkan pembuat wakid dibayar ciput.


Ingatlah... jangan mengeksploitasi pembuat wakid, mereka berhempas pulas dalam proses pembikinan, keluar masuk hutan, gatal badan dek miang buluh, luka jari dek selumbar rotan dan tajam buluh, namun bagi penbuat wakid, biarpun parah, luka jari jemari demi menyiapkan wakid berdarah.

- idzham hadi sidik - 




7 LODGE TAMBUNAN - SELESA DAN BERPATUTAN

7 Lodge Tambunan

COMFORTABLE & AFFORDABLE memang tepat slogan The 7 Lodge  Tambunan yang menyediakan penginapan selesa dengan harga berpatutan.

Setiap pelancong yang berkunjung ke Tambunan Sabah seharusnya merasai pengalaman bermalam dengan tinggal di The Lodge Motel & Cafe Tambunan ini.

Saya berpeluang untuk bermalam di sini, selepas dicadangkan oleh Pejabat Daerah Tambunan. Pelbagai jenis bilik disediakan, ada bilik single, ada juga bilik keluarga.




Bagi yang berminat tinggal di dalam kabin, 7 Lodge Tambunan turut menyediakannya. Kawasan yang luas juga membolehkan khemah atau kanopi didirikan untuk keluarga bersantai dan rehat tetapi perlu mengikut SOP penjarakan sosial. 





Pelbagai jenis bilik disediakan oleh 7 Lodge Tambunan

Sepanjang lebih dua bulan berkurung di rumah dalam usaha membantu kerajaan memutuskan rantai covid-19 pastinya ramai yang mahu keluar dan menikmati keindahan alam yang dijanjikan di negeri Sabah ini.

Pastinya juga ramai yang ingin menikmati suasana bermalam di lokasi lain selain dari rumah sendiri, oleh itu jika ke Tambunan inilah ruang penginapan yang perlu anda singgah dan nikmati.

Harga yang ditawarkan memang boleh dengar dan mampu dihuni oleh anda, kemudahannya juga amat selesa dan lokasinya di sebalik kehijauan semulajadi yang menyamankan.



bilik yang bersih dan selesa di 7 Lodge Tambunan

Anda tak perlu bimbang untuk menginap di sini, kerana pengusahanya telah melakukan sanitasi sebelum membuka kepada umum.

Pengunjung yang datang juga akan melalui prosedur yang ditetapkan iaitu akan diambil suhu, mendaftar dan sentiasa diingatkan supaya mencuci tangan serta memastikan penjarakan sosial dan memakai topeng muka.



ruang santai di 7 Lodge yang bersih dan mengutamakan penjarakan sosial

Tentunya industri pelancongan di Sabah khususnya di Tambunan ini akan terus bangkit dan seharusnya warga Sabah perlu memainkan peranan untuk membantu merancakkan industri ini mengikut normal baharu.

Kita jaga kita, kita belum menang, kita pasti menang, Sabahan ronda Sabah.

- idzham hadi sidik -



 

D'Putera Cafe Tambunan

RINDU makan goreng goreng selepas lama terkurung di rumah dalam usaha kita membantu memutuskan rantaian covid 19, jadi jika anda ke Tambunan terus saja ke D'Putera Cafe.

Restoran ini terletak betul betul di pekan Tambunan berhadapan dengan Asrama Kompleks Sukan Tambunan yang dipisahkan dengan sungai Tondulu.
Jangan bimbang untuk menjamu selera di restoran ini kerana pengusahanya sudah melakukan sanitasi sebelum pembukaannya seminggu lalu [08062020].

Bagi memastikan Prosedur Tetap Operasi (SOP) mencegah covid19, setiap pelanggan yang datang ke sini akan menjalani pemeriksaan suhu, mendaftar dan perlu mencuci tangan dengan sabun sebelum masuk ke restoran.
Semua pekerja restoran dimestikan menggunakan topeng muka dan mulut selain akan membuat sanitasi selepas pelanggan beredar.

Penjarakan sosial di dalam restoran juga amat dititikberatkan. Jika dulu restoran boleh dimasuki 50-60 pelanggan pada satu satu masa, tetapi sebagai mematuhi SOP hanya 30 pelanggan sahaja yang boleh berada di dalam reatoran pada satu satu masa.
Pelbagai menu disediakan, antaranya pelbagai nasi goreng dan mee goreng. Harga yang dikenakan juga amat berpatutan, paling printing kebersihan diutamakan




JERITAN BATIN ORANG LUGU